Nagyon sokféle befolyást talál a luxemburgi hagyományos konyhában. A luxemburgi ételek ötvözik a rusztikus német szívélyességet, a francia finomságot és egy kis ibériai aromát. Amikor a luxemburgi ételekre gondol, akkor helye van a nagy adagoknak, sok húsnak, halnak, burgonyának, babnak, valamint a tejnek is.
[wp_ad_camp_1]
Ez minden bizonnyal nem a legmegfelelőbb azok számára, akik fogyókúráznak, de határozottan ízletes. Bouneschlupp: Ez egy sűrű leves zöldbabbal, burgonyával és szalonnával. Gyakran burgonyából készült palacsintával szolgálják fel. Időnként sárgarépa, póréhagyma, zeller, hagyma, tej és tejszín is megjelenik ebben az ételben. Más népszerű levesek közé tartozik a marhahúsleves és a Gromperenzopp nevű krémes krumpli és póréhagyma leves. F’rell Am Rèisleck: Luxemburgnak nincs hozzáférése a tengerhez. Ennek eredményeként a hagyományos halételek azon alapulnak, ami édes vízben, nem pedig a tengerben él. A pisztráng, a csuka és a rák a legelterjedtebb halak, amelyeket Luxemburg éttermeiben találni. A F’rell Am Rèisleck az egyik legnépszerűbb étel, amelyben a sült pisztráng gazdag rizling-bor és tejszínes mártásban fürdik. A kagylók, amelyek eredetileg Belgiumból származnak, Luxemburg egyik ízesítő ételévé váltak.
Friture de la Moselle: A luxemburgi szőlőtermesztés Moselle régióból származik, a Friture de la Moselle egy sült halétel ami igazán ínycsiklandozó. Különböző típusú édesvízi halakat megtisztítanak és kibeleznek (vagy egészben hagynak, ha apróak), sóval és borssal fűszerezik, majd először citromlébe, majd lisztbe és tojásba mártják be mély sütés előtt. A halat citromkarikákkal tálalják fel, hogy a hal átvegye a citromos ízt, mielőtt megeszik. Gromperekichelcher: ez a finom ropogós sült burgonya az egyik legnépszerűbb snack Luxemburgban – minden piacon és vásáron találhatók meg. A Gromperekichelcher reszelt burgonya, apróra vágott hagyma, petrezselyem, tojás, liszt és só keverékét tartalmazza, majd lapos pogácsákká alakítják és kirántják azt.