Lehet, hogy a hétvégi kiruccanásra lefoglalt kabinból hiányzik a kenyérpirító, vagy az ön eszköze úgy döntött, hogy leállítja a munkát. A kenyeret viszont kenyérpirító nélkül is megpiríthatja – sütőben, főzőlapon vagy akár légsütőben is.
Ugyanaz a készülék, amelyik a kenyerét sütötte, tökéletesen meg is pirítja azt. És mivel ezzel a módszerrel mindkét sütőrácsot használhatja, viszonylag gyorsan készíthet pirítóst nagyobb tömegnek – és minden darab egyszerre lesz fogyasztható. Vegye figyelembe, hogy ezekhez a módszerekhez a legjobb szobahőmérsékletű kenyérrel kezdeni. Ha a kenyeret közvetlenül a fagyasztóból pirítja, akkor előfordulhat, hogy hozzá kell adnia egy percet a sütési időhöz. Ellenőrizze még egyszer a szeleteket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem ragadt le a hideg vagy fagyott közepe. Ha pirítóst szeretne sütni a sütőben, melegítse elő a sütőt 350 F-ra. Süssük a szeleteket körülbelül 10 percig úgy, hogy megfordítjuk, és az edényeket az ötperces jelzésnél elforgatjuk. A sütési idő vége felé ellenőrizze, hogy készen van-e, hogy figyelembe vegye a sütő hőmérsékletének ingadozásait.
Ha légkeveréses sütővel rendelkezik, a pirítós készítése még egyszerűbb, mivel a légkeveréses technológiát úgy tervezték, hogy az ételek finoman megbarnuljanak és ropogósak legyenek, rövidebb idő alatt, mint egy hagyományos sütőben. Emiatt kicsit módosítania kell a recepten, hogy ne kapjon égett kenyeret a végén. Többféleképpen is át lehet alakítani ezt a módszert légkeveréses sütőhöz: Az egyik, hogy ugyanazt a sütési időt (10 percet) használjuk, de a sütőt 325 F-ra állítjuk. A másik, hogy ragaszkodunk a 350 F-hoz, de csökkentjük a sütési időt 25 százalékkal – tehát összesen hét-nyolc percig sütjük, de itt is minden szeletet meg kell fordítani az idő felénél.