Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb ételeként az avokádó vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és az egészséges zsírok egyik legjobb forrása. Míg az emberek nagy örömmel fogyasztják a gyümölcs belsejét, általában eldobják a vetőmagot, pedig talán nem kellene. Tudjuk, hogy az avokádó egészséges, de a magvuk is jelentős előnyökkel járhat, új kutatások szerint.
[wp_ad_camp_1]
A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói azt mondják, hogy a figyelmen kívül hagyott avokádómagok olyan kivonatot hoznak létre, amely fontos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az elmúlt évtizedben a Pennsylvania állam kutatói avokádómagból nyert vegyületet termeltek, és élénk narancssárga folyadékot kaptak a vegyületből. 2016-ban, miután szabadalmaztatták ezt az avokádó-származékot színezékként, Joshua Lambert és Gregory Ziegler cége, a Persea Naturals ma már természetes élelmiszer-adalékanyagként forgalmazza az avokádó magból készült folyadékot.
Egy új tanulmányban, amely az Advances in Food Technology és Nutritional Sciences című folyóiratban szerepel, a kutatók azt állítják, hogy a helyi dél-amerikai emberek régen avokádó magokat használtak a gyulladásos állapotok kezelésére. „A Maya kultúrák etno-farmakológiai tanulmányai arról számoltak be, hogy avokádó magokat használnak a mikotikus és parazita fertőzések, a cukorbetegség, a gyulladás és a gyomor-bélrendszeri szabálytalanság kezelésére” – írják. Az avokádómagok polifenolokban gazdagok, a polifenolok olyan antioxidáns hatású természetes anyagok, amelyek segíthetnek az egészség megóvásában a sejtek szintjén. „Az avokádó magok polifenolokban gazdagok, és számos különböző fitokémiai osztályt tartalmaznak” – jegyzi meg a kutatók, hozzátéve, hogy „a mag nagyobb polifenol tartalommal és nagyobb antioxidáns aktivitással rendelkezik, mint a cellulóz.”