Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Nemhiába a mondás: „Mindennap egy alma az orvost távol tartja”. Tökéletes, bűnre csábító gyümölcs, eredete egészen a kőkorszakig nyúlik vissza.
[wp_ad_camp_1]
Az alma többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, C, B vitamin mellett vasat, magnéziumot, káliumot és foszfátokat tartalmaz. Jótékonyan hat az emésztésre, egyszerre fejt ki tápláló és tisztító hatást. Az alma tartalmazza mindazokat a rostfajtákat, amelyekre a hatékony béltisztításhoz szükség van. Megtalálható benne a pektin, ami nyugtatja a bélrendszert, és vékony védőbevonatot képez a bélfalon, hasmenés és székrekedés esetén is hat. Főve hasmenés esetén, nyersen székrekedéskor ajánlott fogyasztani. A gyümölcs jódtartalma fokozott működésre sarkalja a pajzsmirigyet, felpörgetve az anyagcsere-folyamatokat. Méregtelenítő, vízhajtó hatásával tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét és a húgysavképződést. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.
Az almában előforduló flavonoidok antioxidáns hatása semlegesíti a sejtekben zajló káros folyamatokat, jótékonyan hatnak immunrendszerünkre, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással bírnak. Legjobb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így őrizhetjük meg a legtöbb vitamint és hasznos vegyületet. Kutatók szerint a terhesség alatt rendszeresen fogyasztott alma csökkenti a születendő gyermekben az asztma kialakulásának kockázatát. Az alma a fogyókúrázók elengedhetetlen gyümölcse, alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt. A benne lévő flavonoidok mérséklik a zsírok felszívódását, ezzel is segítve a kilók leolvadását. Csökkenti a koleszterinszintet is, naponta fogyasszuk hát ezt szuper gyümölcsöt!