A cappuccino, a latte vagy a rövid fekete kávé a világ egyik leggyakrabban fogyasztott itala. De az, hogy jó vagy rossz az egészségre – a genetikával tisztázható, és a dél-ausztráliai egyetem Ausztrál Precíziós Egészségügyi Központjának első világméretű tanulmánya azt mutatja, hogy a túlzott kávéfogyasztás egészségtelen lehet.
[wp_ad_camp_1]
„Globális szinten kb. hárommilliárd csésze kávét iszunk minden nap, tehát érdemes felfedezni ennek az egészségi előnyeit és hátrányait” – mondja Hyppönen professzor. „Általában a kávéfogyasztás hatásait megfigyelési megközelítés alapján vizsgálják, ahol összehasonlításokat végeznek a nem kávéfogyasztókkal. De ez félrevezető eredményeket hozhat. „Ebben a tanulmányban genetikai megközelítést alkalmaztunk – az úgynevezett MR-PheWAS elemzést – hogy meghatározzuk a kávéfogyasztás valós hatásait 1117 ember esetében. „Az eredmények azt sugallják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás többnyire biztonságos. „De azt is kimutatta, hogy a kávéfogyasztás növeli három betegség kockázatát: osteoarthritis, arthropathia és elhízás, amelyek fájdalmat és szenvedést okozhatnak. A túlzott kávéfogyasztás fokozhatja bizonyos betegségek kockázatát „- mondja Hyppönen professzor.
„Azoknak az embereknek, akiknek családja kórtörténetében van osteoarthritis vagy arthritis, vagy azok számára, akik aggódnak ezen állapotok kialakulása miatt, mindenképpen óvatosnak kell lenniük ha a kávéfogyasztásról van szó. „A test általában erőteljes üzeneteket küld a kávéfogyasztással kapcsolatban, ezért elengedhetetlen, hogy az emberek meghallgassák ezeket, amikor kávét fogyasztanak.” Bár ezek az eredmények sok szempontból megnyugtatóak az általános kávéfogyasztás szempontjából, az üzenet az, a kávéfogyasztásra még mindig nagyon oda kell figyelten. A mérsékelt kávéfogyasztás lehet a legjobb megoldás ha mindenképpen meg szeretné tartani a kávéfogyasztási szokásait.