Rekkenő hőségben nincs is jobb egy pofa sörnél- sokszor hallom ezt a mondatot, leginkább hímnemű
ismerőseimtől. És ha még azt is tudnák, hogy mennyi klassz dolog van egy pohár aranyló nedűben az
alkoholon kívül, amit most a nem klasszak táborába száműznék, bizonyára meglepődnének. Azonban én ma tovább mennék a kiinduló pontig és a sörélesztő jótékony hatását boncolgatnám azaz, hogy mire is
lehet jó nekünk a sörgyártás lételeme, az sörélesztő.
[wp_ad_camp_1]
Ez van a sütiben is?
Jó tisztázni az elején, hogy a sörélesztő nem a boltban kapható, sütéshez használatos sárga zacskós kis
négyzet. Mint, ahogy már említettem elsősorban a sörgyártáshoz használják ezt a típusú élesztőt – ezért
lett a neve is sörélesztő , azonban étrendkiegészítőként is szaporítják a gombákat. A Saccharomyces cerevisiaenevű egysejtű gombának tessék hálát rebegni,
minden sör fanatikusnak, hiszen innen indul ki minden. A sörélesztő alkalmazása nagyon elterjedt, ha
problémás haj, bőr vagy köröm gondjaink vannak. Nagy mennyiségben tartalmaz krómot, mely
nyomelem a vércukor szintjének normális szinten tartását segíti elő. Így már ki is következtethető, hogy a cukorbetegek részére ez egy nagyon hasznos dolog lehet. De egy másik nyomelem, a szelén is
megtalálható benne, a fehérjén és a B-vitaminon túl.
A sörélesztő 50%-ban tartalmaz természetes fehérjét, és vannak benne az esszenciális aminosavak, a fehérjék építőkövei. Ezeket a szervezet nem tudja előállítani, ezért külső forrásból kell pótolnia őket.
Mire is használható a sörélesztő? Hajhullás és körömbetegség ellen, Parkinson- és Alzheimer-kór esetén, vérszegénység és vitaminhiány, rossz memória és depresszió esetén. A krómtartalom segít stabilizálni a cukorbetegek vércukorszintjét, ugyanakkor ízfokozó és tartósító hatása is jelentős.